Inside the box from Home & Architectural

October 7th, 2009 Posted in modern house

moderndesign

“Little boxes on the hillside, little boxes made of ticky tacky…” Despite the lyrics of this famous 1962 protest song, with innovative thinking it is possible to create a cube-shaped house that is both visually engaging and tasteful, as demonstrated by this, architect Lane Williams’ own home.

moderndesign10

The house originally located on this site was in too much disrepair to be remodeled, but zoning laws stated that any new structure must not exceed the original footprint. To create a house that fulfilled Williams’ needs in terms of space, he had to build upward. Materials are used to break up the square shape of the home, says the architect.

moderndesign11
“Sections of whitewashed brick are offset against gray stucco walls, which have a troweled finish. The windows on the front face wrap around the corner of the building. These and the windows on the rear face also feature asymmetrically patterned window frames.”
These patterns reflect the nature of the urban view, which is often interrupted by utility poles and the architecture of other homes. They also reflect the architect’s design aim for the interiors, where materials and features are used to define the functions of the open-plan living, dining and kitchen area on the lower floor.

“An exposed steel support beam and pole demarcate the kitchen from the dining area. A step down from the kitchen into the dining room further separates the two spaces,” says the architect.
The kitchen is custom designed for Williams, who enjoys cooking and likes everyday items to be within easy reach. An open shelf provides storage and also stretches around the corner into the living area, where ornaments are displayed.
moderndesign12
Exposed wood beams on the ceiling create a warm and friendly feeling in the living and dining area of the house. Furthermore, the wood, which was reclaimed from an old high school nearby, represents Williams’ wish for a sense of age, even though the home is a new build.
“I wanted a contemporary house, but one with evidence of the human hand at work,” he says. “A certain amount of patina can be seen in the hardwood flooring. The wood still has nail holes in it from its previous life.”
The rear of the house leads to a courtyard that overlooks the offices of William’s architecture firm, Coop 15. On the upper floor, the master bedroom shares this view, and looks out at the spectacular Olympic Mountains to the west.
A partial wall separates the master bedroom and bathroom. Materials in this space are understated and the look references a Japanese style, with pale Alaskan yellow cedar offset against a sleek black granite vanity and floor, and walls of Israeli limestone. A Japanese soaking tub made from stainless steel furthers the Asian aesthetic.

souce from: trendideas

Leave a Reply

SEO Powered by Platinum SEO from Techblissonline